Takkupoler som krånglar

När taken lades om fick vi de gamla takkupolerna utbytta mot nya, i föreningens regi. Några valde, mot en tilläggskostnad att få en öppningsbar, andra en standardkupol som inte kan öppnas.

 

Hört att det finns lite krångel med bägge.
Från standardkupolen, kondensvatten som droppar eller rent av läckage som förstör målningen,  kallras eller drag i vissa vindriktningar.
Från den öppningsbara kan noteras att själva stängningen krånglar, luckan liksom fastnar, som kanske leder till att vatten regnar in.

Hur upplever du det?

En kommentar till “Takkupoler som krånglar”

  1. Kondensbildning och/eller kallras kan bero på att tätningslisterna mellan över och underdel inte tätar helt. felaktiga tätningslister eller felmonterad överdel. Om listen inte tätar strömmar varm fuktig luft upp mot kupolen som är kallare och kondens bildas. Det kan även bli kallras vid vissa tillfällen. exempelvis om man har fläkt igång i badrummet med stängd dörr.Det kan ha hänt något när samtliga kupoler demonterades för att montera trälisterna.
    Beträffande att öppningsbara delen kärvar så har det förekommit på ett par stycken tidigare. Då berodde det på att aluminiumsargen på den öppningsbara delen buktade inåt eftersom skruvarna som håller den var för hårt dragna. Det kan åtgärdas genom att lossa skruvarna i framkant eller sidor och trycka in en liten distans eller lägga brickor mellan aluminiumen och träsargen vid skruvarna.

Kommentarer är stängda.