Värmen i huset

Den första riktiga ”kalldagen” har kommit, och så här ser vi detta.

Detta är viktig läsning!

Vi har haft ute en fråga om värmen, och tills idag vid 07:10 såg det ut så här:

varmefraga2

Mer än hälften som röstat är nöjda. Hur illa det är med de andra får vi fördjupa oss i. Alla har inte uttryckt någon åsikt (bara 45 åsikter är registrerade) men vi vet att distributionen av värmen är ett stort problem.
Det mesta handlar om, handdukstorkar som är felaktigt inkopplat, element som inte är injusterade. Dessa två saker ger systemet kraftiga obalanser – i vissa hus flödar värmen för snabbt igenom, och går inte vidare till andra hus på rörslingan.


I morse, då det var den första riktigt kalla morgonen, så såg det ut så här på översiktsbilder från centralerna. Klicka på bilden för att förstora.

uc4_tute-6

uc6_tute-6

Kommentarer:
  1. Utetemperatur ca -6
  2. Innetemp ca +21,2
  3. Temperatur på utgående värme är ca +58
  4. Temperatur på returvattnet är ca +41

En tydlig sak är att värmen inte avges bra i husen, eftersom returtemperaturen är ganska hög. Den borde kunna vara i teoretiska termer och i idealfallet samma temperatur som huset som detta vatten lämnar, för då hade all värme avgivits inne i huset.
Vi misstänker att många har installerat handdukstorkar som snabbt flyttar det varma vattnet till returledningen, utan att värma upp huset och fördela värmen till husets andra element.
Elementen kan ha samma dåliga inställningar, det vill säga att det flödar för snabbt igenom och ger då ingen värme till husets andra element.

Finns det många av dessa ”kortslutningar” på värmesystemet kommer denna typ av obalans påverka hela värmesystemet, vissa kommer inte få värme i rätt omfattning. Värmen har vänt tillbaka innan den når de sista husen.

Förutom att sabotera sin egna husvärme, så har man även kollektivt saboterat för grannar. Dessutom kommer vi alla drabbats av en högre kostnad eftersom föreningen kommer att få betala en straffkostnad från Mölndal Energi.

Ni som läser det hela som dyrt och dåligt, läser förmodligen ganska rätt.

Även om detta låter uselt, att man känner sig utpekad, gjort fel etc. Så är detta denna verklighet som vi behöver jobba med.

Det är ju ingen som exempelvis installerat en handdukstork och är medveten om dessa negativa konsekvenser. Man har inte fått reda på detta trots att man anlitat duktiga rörmontörer, och försökt att göra på bästa sätt. Vi måste komma tillrätta med dessa bekymmer.

Själv har jag en handdukstork som är kopplad på värmesystemet. Den är extremt nerstrypt att vattnet som lämnar den är kallt. Däremot har jag två element där vattnet flödar fort igenom. Detta är tokigt i sig, jag har inte funderat så mycket på detta men dessa element borde strypas rejält. Injusteringen är inte gjord sedan vi för ett 10-tals år bytte både ventil och termostat på de flesta element.

Tips eller nödvändiga åtgärder!

Handdukstorkar bör vara elektriska för att inte negativt påverka värmesystemet.

Element skall ha ett ganska litet flöde så att vatten hinner att avkylas. Man skall på element tydligt känna en temperaturskillnad på in- och utgående ledningar. Om så inte är fallet är det obalans i ditt hus, samt att man bidrar kollektivt med systemobalanser där grannar riskerar bli utan värme.

Ventilationen i huset är viktig, för komfort och värmen.

Isolering är viktig. Dåliga fönsterlister gör att kallraset vid fönster blir för stort. Den enskilde husägaren har ett ansvar här. Kommer kyla in vi dörren kanske det behövs nya dörrlister. Hur ser det ut hos dig?

Vi funderar att ha ett informationsmöte om detta, vi återkommer!