Återkoppling från stämman

Nedan följer återkoppling från två frågor som ställdes i samband med årsstämman.

 Antalet andelar i Åby ga:1

Under årsstämman ställdes fråga hur många andelar det finns i Åby ga:2 (Källarutrymmen mm på Måldomargatan) då det är otydligt enligt beslutet för gemensamhetsanläggningen om det är 27 eller 31 andelar. Antalet andelar har betydelse för hur kostnaderna för Åby ga:2 ska fördelas mellan fastigheterna som deltar i gemensamhetsanläggningen. Kostnadsfördelningen för Åby ga:2 för 2024/2025 är baserad på att det finns 27 andelar, och kostnadsfördelningar för tidigare år har också utgått i från det. Styrelsen bad juristen Jennie Brandt att titta på frågan. Jennie Brandt har varit ordförande för föreningens senaste årsstämmor.

Jennie Brandt har svarat följande:

Anläggningsbeslutet anges att fastigheterna Käkremmen 1-7, Ledvolten 1-8, Måldomaren 1-12 och Målkameran 1 är deltagande fastigheter. I anläggningsbeslutet hänvisas till markeringar på bilaga E1. Jag har nedan klipp in bilden samt gjort tillägg till bilden utifrån vad som anges i beslutet om andelar. Vad gäller sektionsindelningen så har respektive fastighet en egen andel inom den egna fastighetens sektion samt har Målkameran 1 en andel i varje sektion. Det finns fyra sektioner inom GA2 där sektion 1 har 8 andelar varav Målkameran 1 har en andel, sektion 2 har 9 andelar varav Målkameran 1 har en andel, sektion 3 har 8 andelar varav Målkameran 1 har en andel, samt sektion 4 har 6 andelar varav Målkameran 1 har en andel. Sammanlagt blir det 31 andelar (8 + 9 + 8 + 6) men för varje sektion har  Målkameran 1 en andel i sektionen. I beslutet om andelstal anges vidare att ”Avgift för värme- och elförsörjning via Åby ga:1 skall erläggas till samfällighetsföreningen med lika andelstal för samtliga deltagande fastigheter i Åby Ga:2, 1/27 vardera.”. Det sista stycket anges alltså att det endast finns 27 fastigheter som deltar i GA2.”

Förklarande bild

Fågelskrämmor på taken

Under årsstämman ställdes även fråga om föreningen kunde ansvara för att sätta upp fågelskrämmor på taken för att minska antalet fågelbon framöver.

Styrelsen konstaterar att för att föreningen ska ansvara för fågelskrämmor ska det vara något som kan anses ingå i underhåll av tak, då det är det som ingår i Åby ga:1 och därmed föreningens ansvarsområde.

Styrelsen anser inte att kostnaden för att installera fågelskrämmor eller liknande är befogat medtanke på den lilla åverkan som fåglarna har på föreningens tak. Taken ska därtill bytas ut om 10 år enligt underhållsplanen.