Mer om värmen i huset

Tänkte prata lite värme, värme då det är plusgrader, blåsigt väder.
Lite funderingar, hur det är och hur det kan vara!

 

Titta lite på denna bild. (klicka så blir den större)

uc6_tute4-5

 

Sedan resonerar jag om detaljer i denna bild. Jag har ringat in några saker.

  1. Temperatur 4,5°C ute och 21,5°C inne, kollektivt på rumsreferensgivarna.
  2. Enligt vår kurva så skall utgående värme vara 36,5°C vilket den är.
  3. När vattnet varit ute i området, värmt våra hus, återkommer det till centralen som 30,0°C värme.
    Husen har då fått tillgodoräknat sig en skillnad på 6,5°C, det är lågt.
    Detta är sammanräknat för i detta fall centralen på Måldomargatan 6, den på Måldomargatan 4 ser ungefär samma ut.

Inomhus 21,5°C, returvattnet 30°C. Det förstår nog alla att något är fel, eller hur?
Vad är det som gör att värme inte avges i husen utan återfinns i returledningen? Det enkla svaret är obalanser och handdukstorkar kopplade på fjärrvärmen.

Obalansen är fördelningen i ett hus, alla element får inte värme till sig.
Om obalansen är riktigt stor kommer det uppvisas stora skillnader även mellan husen. Det vill säga att några kommer få alldeles för lite värme, medans några kommer att vädra bort sin värme då det känns för varmt.
Detta är ett distributionsproblem av värmen.

Handdukstorkar på fjärrvärme:
Det är i princip en ledning som är kopplad från varmsidan till retursidan i ett hus.
Det medför att husets element inte får värme i rätt omfattning, eftersom merparten av vattnet strömmar direkt från det varma röret till returen (den kalla sidan) och ut ur huset tillbaka till värmecentralen.
Det finns ett annat namn för detta fenomen – ”kortslutning”.

Hur ska ett element vara?
Element agerar som en behållare som stannar upp varmt vatten och låter värmen avges under en längre tid, så att huset blir varmt.
Detta är en kontinuerlig process, nytt varmt vatten kommer in och avkylt vatten lämnar.
Känner man upptill på elementet skall det vara varm och längre ner skall det vara kallare. Optimalt är rumstemperatur, för då har all värme i vattnet avgivits i huset.
Om man känner att elementet bara är varmt nertill eller i mitten, är det luft i elementet, som man får ”lufta bort”.

Om man inte känner skillnad på tillopp- och retur-rören, är det på tok för stort flöde genom elementet. Då uppstår obalans mellan elementen, ofta i eget hus men även mellan hus. Dina grannar får då dåligt med värme, och du kommer ha alldeles för mycket.

Hus som ligger nära centralen måste ha samma flöde som de som ligger längst bort på ledningen. Då först är det balans i systemet och alla kan vara nöjda. Det är dit vi vill.

Åtgärder:

Till en början måste alla handdukstorkar strypas ner så att dessa fungerar som element, det vill säga att retursidan skall uppfattas som kall.
Det innebär oftast att det är bäst med el i stället för fjärrvärme.
Denna åtgärd är helt nödvändig. Grannar som är längre bort på slingan får ingen värme på grund av ”kortslutningen” som sker innan deras hus.
Här finns det tyvärr inga genvägar.

Hur är det med isolering i ditt hus? Har du någon gång bytt fönsterlister eller dörrlister? Du upptäcker detta då det blåser, det liksom blåser rätt in.
Här finns det förmodligen en hel del att göra. Detta är den enskilt billigaste åtgärden som ger en god komfort.

Hur är fördelningen av värme mellan dina element idag? Om du känner att det känns som obalans i temperaturen mellan olika rum, hur känns då dina element i respektive rum?
Är det varmaste elementet varmt även på retursidan? Då skall det förmodligen strypas lite så att ett kallare element får detta vatten.
Dina grannar kanske har handdukstorkar eller annat som medför olägenheter för dig och din värme.

Kan man inte köra ut varmare vatten? 

Eftersom värme kostar pengar skall man förmodligen åtgärda felaktiga saker innan man höjer förbrukningen. Det riktigt stora felen ligger i handdukstorkar och en inställning av element för att bli av med obalanser i systemet.
Vi har kört ut riktigt varmt vatten >70°C utan att det har någon stor inverkan på innetemperaturen, värmeavgivningen är dålig.
”Kortslutningarna” i systemet är betydande, att ha högre drivtryck i ledningarna är inte heller en bra åtgärd då det ljudmässigt blir tokigt för många. Rätt modell är ändå att åtgärda felen!

Att höra av sig:

Tänk på att svara på dessa frågor om du känner att huset är ofördelaktigt kallt.

  • Var i huset är det kallt?
  • Har ni en handdukstork installerad på värmeslingan?
  • Är det luft i elementen?
  • Känns det någon värme på något element i huset?
  • Har det alltid varit dåligt med värmen?
  • När det känns kallt vilken utetemperatur ser vi då, och naturligtvis vilken innetemperatur?
  • Någon del dragigare än andra delar i huset.

Försök att tänka till på frågorna och svara gärna på dem.

3 reaktioner till “Mer om värmen i huset”

  1. Hej.
    Har läst igenom redovisningen ang värmen. Jag har idag talat med mina grannar på Sadelgatan 8 (i stort sett alla). Ingen har handdukstork via värmeslingan. Vi är flera som har väldigt kallt i våra hus. Elementen är luftade och ändå är elementen inte ens ljumna. Detta gäller i hela huset och även hos grannarna. Jag har nu noterat i några dagar mina termperaturvärden enligt följande:
    15/11, kl 22.50, ute +1,2, inne + 18,0, elementen knappt ljumna, 16/11, kl 6.00, +2,2 ute, +17,6 inne, 16/11, kl 20.20, +8,3 ute, +18,2 inne, 17/11, kl. 6.20, +5,5 ute, + 18,0 inne, 17/11, kl 16.30, +6,4 ute, +18,5 inne, 18/11, +6,3 ute, + 18,3 inne, 19/11, kl 8.30, +5,6 ute, +17,9 inne, idag 20/11, +5,3 ute, +18,3 inne. Som Du/ni förstår är detta inte på något sätt ok. Golven är kalla och, som sagt, elementen i alla rum är knappt ljumna.
    Beskrivningarna avseende värmen och vad som sker har jag inga synpunkter på, för det kan jag inte. Men, vad jag kan och vet är att jag fryser och det är förfärligt kallt inne. Går omkring med fleesetröja, pälstofflor och filtar. Nu får vi väl ändå anlita proffs, så det blir en förändring! Om det är nödvändigt måste styrelsen ta tag i detta och gå ut till alla hushåll och kräva in svar ang handdukstork. Jag kan säga att det inte är acceptabelt att betala in värmeavgift varje månad och behöva frysa i sitt eget hus. Det är förfärligt att en del skall behöva ha det eländigt på andras bekostnad. Dock så är det ingen på Sadelgatan 8.
    Alltså, anlita någon som förstår sig på problemen och åtgärda – kosta vad det kosta vill, för jag kan INTE frysa på detta sätt i mitt egna hem. Nästan så man inte vill komma hem, för att det känns helt utkylt. Detta skriver jag också för flera av grannarna på Sadelgatan 8.
    Vänligen/Birgitha Thyr, Sadelgatan 8 D

    1. Hej Birgitta,

      Jag kan inte annat än hålla med. Detta är inget som gått oss förbi.
      Vi kommer anlita proffs för att gå igenom justering av elementen så vi kan få ett jämnt och fint inomhusklimat snarast möjligt.

      Med vänliga hälsningar

      Sahar A Olady

  2. Det kanske vore en bra ide att kontakta Mölndals Kommuns Energi- och klimatrådgivare. Denna tjänst är gratis. Låt energirådgivaren titta på de system som ingår i samfällighetens ansvar samt även titta på några fastigheter på Måldomargatan respektive 1 1/2-planshusen. Därefter kan föreningen kalla till möte med medlemmarna där rådgivaren får redovisa sina ideer till hur vi uppnår ett gott klimat till lägsta möjliga kostnad. Naturligtvis kan även enskilda fastighetsägare kontakta rådgivaren för att titta på sin fastighet.

    Då får vi ett utlåtande av en oberoende instans.

    Kontaktuppgifter till rådgivaren i Mölndal.

    Ragnar Uppström
    Energi- och klimatrådgivare
    Stadsledningsförvaltningen
    031-315 13 30
    ragnar.uppstrom@molndal.se

Kommentarer är stängda.