Matavfall och lukt

Uuu, det både luktar illa och dessutom fungerar det som en flugfarm.
Vi har alltså problem med matavfallet, flugorna inne blir färre om man byter på oftare men avfallet skall även stå utanför, max 14 dagar. Då blir det många fluglarver och lukt. Hittade detta på Mölndal Stad hemsida.

Sommartips om matavfall

När det är varmt kan matavfallet börja lukta och locka till sig flugor och andra insekter. Med enkla knep kan du undvika både dålig lukt och otrevliga insekter.

Här får du tips för en bra avfallshantering i sommar.

Bruna matavfallspåsar

Låt matrester rinna av ordentligt i vasken innan du lägger dem i påsen. Du kan blanda i använt hushållspapper som suger upp vätskan. Du kan också lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen. Blir påsen ändå blöt kan du lägga den i en ny påse.

Matrester som lätt luktar illa, till exempel räkskal, kan du skölja av i kallt vatten. Låt vattnet rinna av och slå in skalen i hushållspapper innan du lägger dem i påsen. Du kan också frysa in skalen och ta fram det när det är dags för tömning.

Vik ihop påsen ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna kan de inte lägga ägg. Fyll inte påsen mer än två tredjedelar och byt påse ofta, gärna var tredje dag även om påsen inte är full.

Påshållare

Använd påshållaren som du har fått från tekniska förvaltningen. Den är speciellt framtagen för matavfallspåsen. Om du saknar påshållare eller om din har gått sönder, kontakta vår kundservice.

Ställ inte den bruna påsen i en plasthink eller plastpåse. Den ska stå luftigt så att luften kan cirkulera även under påsen. Då kan avfallet torka ordentligt och du slipper dålig lukt. Den bruna hållaren är konstruerad för att påsen ska ventileras på bästa sätt.

Sopkärlen

Om du kan, placera dina kärl i skuggan och undvik direkt solljus. Tvätta kärlen med vatten vid behov. Använd gärna en kvast för att skrubba. Om lukten inte försvinner kan du stryka lite ättika runt kanterna och lägga lite i botten på det tomma kärlet. Det ger en fräsch doft och håller flugorna borta.

Se till att locket på kärlet är stängt. Behöver du en extra tömning, beställ det via teknisk kundservice för en extra avgift.

Fler påsar för matavfall

Behöver du fler påsar för matavfall? Kläm fast en tom påse i något av dina flerfackskärl på tömningsdagen så lämnar renhållningsarbetarna en ny bunt.