En ofullkomlighet, en nyckelfråga?

Styrelsen har blivit påmind att nycklar till elskåpen där säkringar för ingående el för det egna huset finns, saknas för många.

Detta står ju i anläggningsbeslut daterat 2012-06-21, under stycket GA:1 sektion j och som gäller Måldomargatan.

Där återfinns texten som lyder:

Fastighetsägare och samfällighetsförening skall ha tillträde (nyckel) till källarkorridor och lokaler eller skåp som innehåller de elmätare och säkringar som tillhör fastighetsägaren eller samfällighetsföreningen samt där avstängningsventiler finns för de ledningar som löper genom källarutrymmena.

Detta är ju till för att man skall kunna byta trasiga säkringar, se om sin elmätare, akut kunna stänga av vatten vid läckage, vid exempel ledningsbrott.
Vi måste samla in information och nycklar till detta. Skapa möjlighet att via en instruktion, kunna skydda sitt boende från både elavbrott och vattenläckage.

Detta gäller bara för Måldomargatan men borde vara lika intressant för alla boende, att i ett akut lägen kunna stänga av vatten för att undvika skador, byta trasiga säkringar eller se om sin elmätare.

Här behöver vi hjälp, dels med inventering av fysiska saker men även din egen roll i detta.
Delta i en liten ”gallup” eller förresten kom med synpunkter:

 • Vet du var sitter avstängningskranar som påverkar dig?
 • Vill du, vågar du och har du kunskap om hur du skall göra i situationer beskrivna ovan?

3 reaktioner till “En ofullkomlighet, en nyckelfråga?”

 1. Jag vet numera vilken som är min elmätare. Dumt att den inte var märkt så jag begrep, vågade inte byta huvudsäkring själv då jag inte visste om jag skulle släckt hos någon granne. Just detta är åtgärdat nu (tuschpenna).
  Avstängningskranar för varmt o kallt vatten vet jag att det finns i krypgrundsförrådet och jag har tom använt dem då jag fick kranar utbytta i köket. Skulle det bli läcka så det behöver stängas av tidigare än detta vet jag inte vad jag ska göra (SOS journummer gäller väl inte längre om jag förstått?)
  Vet jag bara var kranar och annat sitter så gör jag nog det som behövs.
  Tyvärr visar väl inte denna gallup hela historien då de som inte har möjlighet att läsa denna sida nog är överrepresenterade då det gäller att inte vilja,våga eller veta vad som kan behöva göras.

  1. Det är bra att vi kan, om nu olyckan är framme och som gör att ett rör brister, innan den egna ventilen. Vi håller på att ta fram underlag, som så småningom kommer alla till hands.

   SOS alarm, detta är ett rikstäckande nödnummer 112 alltså, detta kan alltid nås!

   Föreningen har sagt upp avtalet med SOS Alarm om fastighetsjour, det är en helt annan sak.

   Läs mer på:

   https://abynordgardsamf.se/2016/04/08/om-sos-alarm

Kommentarer är stängda.